Wat is mijn autowaard?

U
h
Z

Cataloguswaarde auto

Ontvang een vrijblijvend bod

Ontvang tot honderden euro’s

Cataloguswaarde auto bepalen

Met alle soorten autowaardes welke er gehanteerd worden voor een auto, wordt het soms wel ingewikkeld om ze allemaal van elkaar te kunnen onderscheiden. Het bepalen van de waarde op verschillende manieren heeft echter te maken met de toepassing waarvoor het bestemd is en kan er daarom sprake zijn van vrij grote verschillen. Zo wordt de cataloguswaarde gebruikt door de verzekeringsmaatschappijen omdat het een grote invloed heeft op niet alleen de hoogte van de schade uitkering, maar ook van de premie. De cataloguswaarde geeft dus niet antwoord op wat is mijn auto nu waard, gezien het een andere waarde is dan de actuele dagwaarde van een auto.

BTW en BPM onderdeel van cataloguswaarde

Opmerkelijk bij het bepalen van de cataloguswaarde is, dat de BTW en BPM er ook bij inbegrepen worden. Dat zorgt ervoor dat er wel een groot verschil is met de dagwaarde of de marktprijs. Het gaat echter in de meeste gevallen om (bijna) nieuwe auto’s waarbij de factor afschrijving nog geen grote invloed heeft op de autowaarde. De verzekeringsmaatschappijen hanteren over het algemeen een periode van één tot 3 jaar voor het hanteren van de cataloguswaarde bij de schade uitkering bij total loss. De premie dient dan ook betaalt te worden over betreffende waarde van de auto en moet er sprake zijn van een casco verzekering. Het komt er op neer, dat met het uitgekeerd bedrag je weer in staat moet zijn een soortgelijke nieuwe auto aan te schaffen en zullen de BTW en BPM daarbij ook betaald moeten worden. Opmerkelijk is het ook, dat de waarde van alle aanwezige accessoires ook meegenomen wordt in de cataloguswaarde. Alles dient wel al geïnstalleerd te zijn voor het eerste deel van het kenteken wordt uitgegeven.

Belang van de cataloguswaarde auto

Bedrijven zijn nu eenmaal gevrijwaard van het betalen van BTW bij de aanschaf van een auto, maar mag dit voordeel niet ten goede komen wanneer er privé gebruik wordt gemaakt van de auto. Over dit privé gebruik betaal je dus nog altijd belasting en kan men bij het bekijken van de auto altijd de nodige informatie opvragen over de hoogte van de bijtelling welke van toepassing is op zo een auto. Ook voor het betalen van overige belastingen wordt er uitgegaan van de cataloguswaarde. Bij oudere auto’s gaat men wel uit van de dagwaarde omdat de afschrijving dan wel een groot deel van de cataloguswaarde eraf gehaald heeft.

Het vaststellen van de cataloguswaarde is dus vrij eenvoudig en beschikken de verzekeringsmaatschappijen en de RDW over een compleet overzicht van alle geregistreerde auto’s.

Cataloguswaarde auto
5 (100%) 3 votes