Wat is mijn autowaard?

U
h
Z

Fiscale waarde auto

Ontvang een vrijblijvend bod

Ontvang tot honderden euro’s

Fiscale waarde auto berekenen

De waarde van een auto kan op verschillende manieren bepaald worden en heeft het allemaal te maken met het doel waarvoor het gebruikt zal worden. Naast invloed op de prijs welke je voor de auto zal krijgen, zal het bepalen van een specifieke waarde ook nodig zijn om de hoogte van jouw belastingoverdracht of verzekeringspremie te bepalen. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van de manier waarop men aan zo een specifieke waarde komt.

De fiscale waarde van een auto

Bij de aanschaf van een auto zijn er naast de nieuwprijs zelf, ook een aantal andere kosten waar er aan voldaan moet worden. Zo dienen de BTW en BPM niet vergeten te worden en dragen ze een aardig steentje bij aan de totale fiscale waarde. Er dient dus over het totaal bedrag dat betaald is, belasting afgedragen te worden. De fiscale waarde wordt daarom ook uitsluitend door de Belastingdienst gebruikt en geldt dit ook alleen voor bedrijfsvoertuigen. Al bij het uitkiezen van zo een auto, kan ervoor gezorgd worden dat de fiscale waarde minder hoog uit zal vallen. De hoogte van de BPM wordt namelijk bepaald door de mate waarin de auto het milieu zal belasten en zal bijvoorbeeld voor een elektrisch aangedreven auto de BPM laag uitvallen. Ook de aanwezigheid van accessoires wordt meegenomen bij het berekenen van de fiscale waarde. Handig om hierbij te weten, is dat accessoires welke achteraf geïnstalleerd worden (dus niet in de fabriek) niet vallen onder de berekening.

Ook bij leaseauto’s wordt er met de fiscale waarde gewerkt

Voor het betalen van de bijtelling niet uit of het gaat om een eigen of leaseauto. De berekening vindt op dezelfde wijze plaats en houdt de leasemaatschappij wel een lijst bij. Zo kan je al voor het aangaan van de lease een goed idee krijgen van het bedrag aan bijtelling welke voor zo een auto betaald zal moeten worden.

Voor oudere auto’s (meer dan 15 jaar) wordt er overigens niet gewerkt met de fiscale-, maar de dagwaarde. Deze regeling geldt voor het moment de auto 15 jaar wordt en betaal je vanaf dat moment dus veel minder aan bijtelling.

Pak het dus handig aan bij het nagaan van de fiscale waarde en is de waarde in de meeste gevallen al bekend bij de dealer of leasemaatschappij. Speciale aandacht dient besteed te worden aan de accessoires en kom je voordeliger uit wanneer die na de aankoop worden geïnstalleerd.

Fiscale waarde auto
Waardeer deze pagina