Wat is mijn autowaard?

U
h
Z

Dagwaarde auto

Ontvang een vrijblijvend bod

Ontvang tot honderden euro’s

Dagwaarde berekenen

De waarde van een auto vertoont (helaas) een alsmaar dalende trend vanaf het moment dat je als eigenaar vanuit de showroom de weg oprijdt. Het is echter wel logisch dat dit gebeurt, omdat er sprake is van slijtage van de meeste onderdelen van de auto en er kosten verbonden zullen zijn aan het vervangen. Verder spelen er nog een aantal andere factoren een rol bij het afnemen van de waarde van de auto en wordt alles onder de noemer van de afschrijving geplaatst.

Prijsverschillen dagwaarde auto’s

Pak zo een advertentieblad of neem een kijkje op de vele verkoopsites, en het zal gelijk opvallen dat de prijzen van haast identieke auto’s grote verschillen kunnen vertonen. Dat heeft allemaal te maken met de verschillende interpretaties welke er gegeven worden aan de waarde. Objectief is de bepaling daarom zelden en is het moeilijk om de waarde van jouw auto op zo een wijze te bepalen. De waarde auto kan gelukkig ook worden berekend en geeft dit een resultaat welke niet alleen onderbouwd is, maar vaak ook verrassend uitpakt in vergelijking met de prijzen welke er gehanteerd worden door de verschillende verkopers. Zo een berekening kan je zelf uitvoeren door alles eerst op een rijtje te zetten. Denk maar aan het bouwjaar, het merk, de kilometerstand en natuurlijk ook de complete staat waarin de auto zich bevindt. Een jonge auto met een lage kilometerstand, maar slecht onderhouden, zal nooit dezelfde waarde vertegenwoordigen als een soortgelijke goed onderhouden model. Kijk ook wat de staat is van de “duurste” componenten zoals de motor en versnellingsbak. Ook het onderstel en het interieur bekijk je en rond je alles af met de carrosserie. Een gave lak en goed onderhouden velgen met prima banden, zijn zeker ook prijsbepalende factoren. Door dit alles mee te nemen en de gemiddelde waarde te bepalen, kan de totale waarde van de auto nauwkeurig worden vastgesteld. Het is echter wel de vraag of je over de nodige kennis beschikt om zo een analyse uit te voeren en daar ook nog de tijd voor hebt. Er moet toch wel een eenvoudigere manier zijn?

Berekenen dagwaarde auto

Zoals het al aan de naam te lezen is, wordt deze waarde berekend op basis van de dag, dat het uitgevoerd is en zal het dus steeds aan verandering onderhevig zijn. De afschrijving staat immers niet stil en is de auto in principe elke dag wel minder waard. Zo hard gaat het in de praktijk gelukkig niet en merk je pas een groot verschil op na een tijdje. Bij het berekenen van de dagwaarde wordt er rekening gehouden met alle hierboven genoemde factoren en wordt als uitgangspunt dus de cataloguswaarde genomen. Het leuke is, dat je niet zelf alle berekeningen hoeft uit te voeren, maar dat gewoon laat doen door gebruik te maken van de verschillende online calculators. Daarbij wordt je gevraagd om de basisgegevens zoals het bouwjaar en de kilometerstand in te vullen waarna de waarde binnen een paar seconden berekend wordt. Het kan soms eenvoudiger waarbij alleen het kentekennummer ingevuld dient te worden.

Dat is nou eens een enorm verschil met het zelf zitten te berekenen van de waarde van de auto. De dagwaarde berekenen is niet alleen handig voor wanneer je van plan bent om de auto te verkopen, maar ook ingevallen waarbij jij eentje aan wilt schaffen. Je krijgt namelijk een goed idee wat de waarde is van de auto en kan dat gebruiken als argument bij het onderhandelen over de prijs. Ook binnen de verzekeringswereld wordt de dagwaarde vaak gebruikt om de hoogte van de uitkering te bepalen. De dagwaarde is dus onmisbaar in een groot aantal gevallen en is het de sterke onderbouwing waar de berekening op gebaseerd is, welke zorgt dat er door alle partijen veel waarde aan wordt gehecht.

Het omslachtig moeten berekenen van de autowaarde behoort dus geheel tot het verleden met de handige online calculators voor de dagwaarde en heb je bovendien niet veel informatie nodig om de berekening uit te laten voeren. Dat komt goed uit wanneer je bijvoorbeeld de waarde van een auto welke je wenst aan te schaffen wenst te berekenen. Ook is het handig wanneer je van plan bent een auto aan te schaffen en goed voorbereidt naar de verkoper wilt stappen. Je dient echter nooit de realiteit uit het oog te verliezen en altijd een kijkje te nemen naar de gehanteerde prijzen op de occassionmarkt.

Dagwaarde auto
5 (100%) 2 votes